0

Har tre stycken IKEA Trådfri, LED ljuskälla E27 600 lumen. Inköpta vid samma tillfälle (två separata, en i paket med en fjärrkontroll). Dessa är ansluta till HomeAssistant via en Conbee-sticka och deCONZ. Samtliga lampor ska ha senaste firmware installerad sedan inköp.

Två av tre lampor startar alltid på ett isblått ljus (4000K?) när man slår på/av med strömbrytare. Den tredje startar istället med ett varmvitt sken, troligtvis 2700K som är den temperatur dessa lampor ska ha förinställt. Någon annan med IKEAs färglampor där lamporna startar med ”fel” färg? Vet inte om lamporna är defekta, jag hittar inget sätt att ändra det på.

Idag när jag slog på en av de ”isblå” lamporna efter att den varit släckt startade den igen med ett isblått sken, trots att den innan den släcktes var inställd på ett behagligare ljus. Jag tittade i deCONZ-loggarna och såg att det under tiden som lampan varit släckt har registrerats ett nytt ”reachable: true” event för lampan med efterföljande nollställning av ljus till den isblå-färg den startar med vid power-on.

Vad är det som har hänt här egentligen? Jag har inte haft strömavbrott, men lampan verkar för sig själv ha gjort någon form av omstart precis som när den tappar strömmen. De andra två Trådfri-lamporna är i samma rum och dessa har inte gjort den här omstarten. Att lamporna startar från power-on med isblått är inget jätteproblem, så länge lampan inte själv nollställer sig själv så att man alltid måste justera färgen när den slås på.

Jag har bara haft dessa IKEA Trådfri-lampor i två dagar så jag vet inte om det här är att förvänta sig. Är det någon som använt Trådfri längre som känner igen det här, om det här är ”normalt” för IKEA Trådfri?

Spontant efter två dagars användande känns kvalitén på IKEA Trådfri sådär, och jag ångrar att jag inte körde på Hue istället, speciellt efter att Hue snart ska klara av att ha justerbar power-on inställning.