Så ansluter du IKEA Trådfri till Homekit

IKEA har precis släppt en uppdatering till sin app som gör att du kan nu ansluta dina Trådfri lampor till Homekit och styra dem med Siri. Så här gör du.
Publicerad: november 1, 2017
Senast uppdaterad: november 1, 2017
touch_app Styrenhet
Ikea Trådfri Gateway
multiline_chart Svårighetsgrad
Nybörjare
timer Tidsåtgång
5 - 10 minuter
format_list_bulleted Antal steg
3
trending_up Visningar
33579
chat_bubble_outline Kommentarer
15
star_outline Betyg
0 / 0

Steg 1. Hitta Trådfri koden för Homekit link

 • För att ansluta din IKEA Trådfri gateway till Homekit, behöver du en speciell kod. För att hitta koden, öppna din Trådfri app (kolla att du har senaste versionen av appen först) och tryck på kugghjuls-ikonen uppe till höger.
 • Inställningar för din Trådfri app kommer öppnas. Välj ’Integreringar’.
 • Just nu stödjer Ikea Trådfri integration med Amazon Alexa och Apple Homekit. Välj ’Apple Homekit’.
 • Nu ser du koden som du ska behöva ange i Homekit appen. Skriv ner den någonstans.
done Du behöver inga verktyg eller andra tillbehör för att genomföra denna guide.

Steg 2. Anslut Trådfri till Homekit link

 • Öppna Homekit appen och välj ’Lägg till tillbehör’.
 • I dialogrutan som visas, tryck på ’Har du ingen kod eller kan du inte skanna?’
 • Appen kommer visa alla Homekit-kompatibla enheter i närheten. Välj ’TRÅDFRI gateway’…
 • …och ange koden du skrev ned i förra steget.
 • Din Trådfri gateway kommer nu kopplas upp till Homekit.

Steg 3. Styr dina Trådfri lampor i Homekit med Siri link

 • Nu kan du styra din lampa i Homekit appen: tända och släcka, ändra ljusstyrka samt färg.
 • Du kan såklart styra lampan även med Apple röstassistenten Siri.
 • För att tända en lampa, säg till Siri:
  Tänd [lampans namn].
  För att släcka en lampa, säg:
  Släck [lampans namn].
 • För att höja ljusstyrkan på en lampa, säg:
  Höj [lampans namn] till XX%.
  För att sänka ljusstyrkan, säg:
  Minska [lampans namn] till XX%.
 • För att ändra färg på lampan, säg:
  Sätt färg på [lampans namn] till [färg].
  eller
  Byt [lampans namn] till [färg].
  Detta funkar dock bara för RGB lampor.
 • info_outline

  Just nu har Homekit stöd bara för Trådfri lampor, och inte för Trådfri tillbehör såsom dimmer, rörelsesensor eller fjärrkontroll. Även lampor av andra tillverkare (såsom Philips Hue) som du har kopplat upp till Trådfri gateway kommer inte synas i Homekit.

favorite_border

Tack till Joakim Rydell för lånet av iPad som användes för att genomföra denna guide.

Diskussion

  • Det är flera som har haft samma problem och det enda lösningen för den verkar vara fabriksåterställning av Trådfri gatewayen, tyvärr…

  • Samma här. Har en nyare ipad.. först såg jag min gateway i HOME.. men hade ju ingen kod. Så jag installerade då IKEA TRÅDFRI för att få koden.. men då hade Gatewayen försvunnit från HOME. Och det fungerade inte med koden. Har provat ”fabrikåterställa” med den lilla hålet på baksidan som det står ”reset” på men det är väl ingen fabrikåterställning? Den rensar ju bara alla som är kopplade mot den. Är ju samma version mm i den. Har provat med ”reset” två gånger och HOME hittar ändå inte min Gateway.

 • Funkade mycket bra! Kunde även bjuda in övriga familjemedlemmar som direkt fick samma grupperade förinställningar på alla lampor som jag hade skapat på min ipad. För övrigt mycket lättare att gruppera ett antal trådfri-lampor på homekit än IKEA’s egen app.

  Två frågor:

  1) Skulle vilja använda min ipad (som alltid ligger hemma) som gateway för att kunna fjärrstyra belysningen. Hur får jag till det? Idag förslår den en av mina Apple TV men den är ju inte alltid på. Fattar inte hur man byter.

  2) Vilken Android-app motsvarar apples Homekit? Har inte kommit på hur jag skall kunna styra belysningen från min Samsung annat än via IKEA’s egen app. Möjligt att IKEA inte har släppt det stödet än men jag hittar inte ens vilken app som skulle vara aktuell.

  • 1. På min iPad kan jag ställa in den som Home-hub genom att gå in i inställningarna, scrolla en bit ner tills man ser appen ’Hem’ i vänstermenyn, trycka på den och så fanns det ett val ’Använd denna iPad som hubb för Hem’ som man kunde slå på.
   2. Android har ingen bra motsvarighet till Homekit i dagsläget. :/ En del saker går att styra med Google Home röstassistenten, men egenligen är den inte avsedd för svenska marknaden, vilket medför en del trixande, och så stöds inte så många saker i den i alla fall. Ikeas lampor är explicit inte kompatibla med Google Home utan funkar bara med Siri och Alexa.

 • Men vad f..n. Allt fungerade hur bra som helst fram till ett strömavbrott, då tappade padda och gateway kontakten. Försökte koppla ihop igen men gateway’en dyker inte upp när jag skrivit in koden. Försökt med Reset av gateway men inget hjälper. Någon annan som haft samma problem? Senaste mjukvaran laddad enligt trådfri appen.

  • Precis samma sak här minus strömavbrott, vad jag vet… rätt som det var tappade den kopplingen mellan TRÅDFRI och Apple Home. Visade bara ”inget svar” i Apple Home.. Nu när jag testat att ta bort bryggan ur home så vägrar den hitta gatewayen igen via HomeKit. Står bara och tuggar.. känns sådär stadigt..

  • Exakt samma sak här, Home hade tappat kontakten så jag tog bort kopplingen till Trådfri och kan nu inte få tillbaka den, den dyker inte upp alls i listan när jag ska lägga till den.

  • ”Inget svar” här heller (inget strömavbrott). Nu kan alltså inga Homekit-automationer eller scenarier styra IKEA-lamporna. De går fortfarande att nå via Trådfri-appen, men det är det ju ingen vits med. Om Trådfri-gatewayen är så här opålitlig och Homekit-kopplingen måste göras om (om ens det funkar) med jämna mellanrum blir det att lämna tillbaka alla IKEA-grejerna. 

  • En liten undran för oss som fått plötsliga problem med ”Inget svar”: är en router från Linksys gemensam nämnare tro? Vi har ett Linksys Velop-system. 

   De uppdaterar ju sina mjukvara automatiskt. Kanske kom det någon ny version i slutet av november som pajade för Trådfri och HomeKit att lira snällt?

  • Har inte Linkys utan Deco (TP-Link). Det utesluter dock inte att det är en automatisk uppgradering av routern som har orsakat det.  Kommer för övrigt byta ut Deco mot Googles mesh i veckan då jag tycker det har varit för instabilt. Min Samsung-telefon tappar kontakten hela tiden med nätet. Inga problem med övriga telefoner (Apple) i huset.

 • jorgito skriver:
  Din kommentar inväntar granskning. Detta är en förhandsvisning. Din kommentar blir synlig när den har godkänts.

  Hej!

  Gör ett test och ställer min fråga här. nästan on topic 🙂

  Jag använder Hue bridge och hade inga problem att para ihop 3 st trådfri GU10 från IKEA direkt till Hue bridge. Dock så vill inte Hue bridge lägga till dessa i Homekit appen. Jag har inte trådfri gateway. kan man ändå få in dessa lampor i homekit ?

 • Jag får bara in Ikeas GW i homekit, inte lamporna, så det finns ingenting att styra. Lamporna är inlagda i Ikeas app och styrningen fungerar därifrån.

 • Vad tyckte du om guiden? Funkade allt så som du förväntade dig? Stötte du på några problem? Lämna en kommentar!

  keyboard_arrow_up