Vad är ett mesh-nätverk och hur funkar det?

När man diskuterar räckvidd av Z-Wave och Zigbee-prylar, hör man snart att de bygger ett ’mesh-nätverk’ och på så sätt kan användas i flera hundra meters avstånd från styrenheten. Men vad är det för något? Vi reder ut begreppet.

event_noteseptember 22, 2017 visibility3449 chat_bubble0

Varför mesh-nätverk?

I vanliga fall har en styrenhet som t.ex. Fibaro Home Center 2 eller Philips Hue Bridge en räckvidd på ungefär 15-30 meter. Det är såklart alldeles för lite för många behov. För att man ska inte behöva köpa 10 kontrollenheter, koppla upp dem, osv, har många smarta prylar en möjlighet att bygga ett s.k. mesh-nätverk som utökar räckvidden för en kontrollenhet till 100-300 m.

Vilka prylar använder mesh-nätverk?

Både prylarna som använder Zigbee och prylarna som använder Z-Wave för att kommunicera skapar ett mesh-nätverk för kommunikation med styrenheten och mellan prylarna.

Hur skapas ett mesh-nätverk?

Ett mesh-nätverk skapas automatiskt och uppdateras efter behov när du ansluter eller tar bort prylarna i ett Zigbee eller Z-Wave-nätverk utan att du behöver göra något. Vissa styrenheter erbjuder möjlighet att nollställa och återskapa mesh-nätverket som har skapats automatiskt, om du upplever problem med räckvidd eller uppkoppling med någon av dina prylar.

Vad består ett mesh-nätverk av?

Ett mesh-nätverk i hemautomationssammanhang brukar bestå av tre typer av enheter:

  1. En styrenhet
  2. Elnätsanslutna prylar (lampor, brytare mm)
  3. Batteridrivna prylar (oftast olika sensorer)

Styrenheten är den som har ’ansvaret’ för nätverket. Den tar emot kommandon från t.ex. din mobiltelefon, skickar ut både schemalagda och spontana kommandon till de anslutna prylarna, tar emot information om deras status samt sköter uppdateringar av mjukvaran för sig själv och prylarna som är anslutna till den.

Elnätsanslutna prylar kan både ta emot kommandon som är avsedda för dem och vidarebefordra kommandon och information till andra prylar i nätverket. På så sätt kan de förlänga styrenhetens räckvidd upp till flera hundra meter. För att prylarna ska kunna ha kontakt med varandra, bör de vara placerade inte längre än 15-20 meter bort från varandra. Detta avstånd kan bli betydligt större (upp till 50-150 m under ideala förhållanden) eller betydligt mindre (5-10 m), beroende på omständigheterna i varje specifik miljö.

Batteridrivna prylar kan bara ta emot kommandon som är avsedda till dem och skicka information tillbaka till styrenheten. De kan inte vidarebefordra information till några andra prylar i nätverket.

Lämna en kommentar