Vad är Zigbee för något och hur funkar det?

Zigbee är en standard för trådlös styrning och övervakning av smarta prylar i ditt hem. Här hittar du mer info om räckvidd, säkerhet, tillgänglighet och kompatibilitet för enheter som använder Zigbee protokollet.

event_noteseptember 10, 2017 visibility20137 chat_bubble0

Om Zigbee

 • Zigbee är ett protokoll som kan användas för styrning av smarta prylar i ditt hem. De mest kända varumärken som använder Zigbee-protokollet i Sverige är Ikea Trådfri-serie av smart belysning och relaterade produkter samt Philips Hue smarta belysningsprodukter.
 • En annan stor aktör som har satsat på att använda Zigbee som plattform för sina smarta produkter är kinesiska Xiaomi.
 • Zigbee har väldigt mycket gemensamt med en annan populär standard för smarta hem – Z-Wave. Båda plattformer är energisnåla, trådlösa, har stöd för mesh-nätverk och är enkla att använda.

Kompatibilitet

 • Zigbee-standarden avser att alla Zigbee-prylar ska vara kompatibla med varandra, oavsett tillverkare.
 • I praktiken är dock protokollet implementerat på olika sätt av olika tillverkare och således är Zigbee-prylar från olika tillverkare ofta inte kompatibla med varandra. T.ex., signalerna från en Ikea Trådfri-fjärrkontroll innehåller annan information än de som en Philips Hue-fjärrkontroll skickar, så Hue-styrenheten kan inte interpretera signalerna från en Trådfri-fjärrkontroll eller identifiera den som en fjärrkontroll.
 • Tidigare gick det inte heller att, t.ex., styra Ikea Trådfri-lampor med en Philips Hue Bridge och tvärtom, trots att båda varumärken använder Zigbee som kommunikationsprotokoll. Detta håller på att förbättras. Olika produkter som använder Z-Wave som standard är däremot oftast (dock inte heller alltid) kompatibla med varandra, oavsett tillverkare.
 • Zigbee och Z-Wave-prylar är inte kompatibla med varandra alls. Det innebär att du kan inte styra smart belysning från t.ex. Ikea Trådfri med en styrenhet som är avsedd för Z-Wave såsom TellStick Znet Lite v2 eller Fibaro Home Center 2. Istället måste du använda en styrenhet som stödjer just Zigbee standarten såsom Conbee USB sticka, Zipato Zipatile, Philips Hue Bridge eller Ikea Trådfri-gateway.
 • Därför är det extra viktigt att innan köpet kontrollera exakt vilka produkter / varumärken en viss styrenhet stödjer, för att undvika otrevliga överraskningar när du väl försöker sätta den i bruk.
 • Om du vill styra både Zigbee och Z-Wave smarta produkter från en och samma app eller gränssnitt, kan du välja en styrenhet som stödjer båda standarder, såsom Zipato Zipatile, eller använda en mjukvara såsom Home Assistant som du installerar på t.ex. en Raspberry Pi och ansluter separata underordnade styrenheter, t.ex en Conbee USB sticka för Zigbee protokollet och en Aeon Z-Stick för Z-Wave protokollet.
 • Fibaro Home Center 2 har ett tillägg som tillåter att styra lampor anslutna till en Philips Hue Bridge från Fibaro Home Center 2 kontrollpanel.

Urval och tillgänglighet

 • I dagsläget är urvalet av Z-Wave smarta prylar mycket större jämfört med Zigbee. Zigbee börjar bli en stark plattform inom smart belysning, däremot Z-Wave har ett brett urval av smarta produkter i nästan alla kategorier – belysning, larm, sensorer, el mm.
 • I och med att två stora aktörer – Ikea och Philips – har på allvar satsat på Zigbee-platformen kan dock denna situation förändras inom snar framtid.

Räckvidd

 • Beroende på pryl, är räckvidd för enheter anslutna till ett Zigbee-nätverk mellan 30m (inomhus) och 150m (utomhus).
 • Precis som Z-Wave, kan strömanslutna prylar som ingår i ett Zigbee-nätverk bygga ett s.k. mesh nätverk. Då, istället för att ett kommando skickas direkt från styrenheten till en pryl, vidarebefordrar prylarna kommandot från styrenheten till slutgiltiga addresaten. Maxantalet ’hopp’, dvs antal vidarebefordringar i ett Zigbee-nätverk är vanligtvis 5, så räckvidden av ett nätverk utökas på så sätt till mellan 150 m (inomhus) och 750 m (utomhus).

Säkerhet

 • All kommunikation mellan enheterna i ett Zigbee-nätverk är krypterad med en hemlig nyckel som centrala styrenheten delar ut till andra prylar som tillhör nätverket.
 • När en Zigbee-pryl har inkluderats i ett nätverk så kommunicerar den bara med andra prylar i samma nätverk tills den blir återställd.
 • Det går att ’tvinga’ en Zigbee-pryl att bli medlem i ett annat nätverk, men bara om prylen och kontrollenheten man vill ansluta prylen till har max 10 cm avstånd från varandra.
 • Tidigare versioner av Zigbee protokollet hade säkerhetshål som  dokumenterades i flera forskningsprojekt. Dessa hål var dock inte helt triviala att utnyttja även när sårbarheterna upptäcktes och har sedan dess blivit stängda med hjälp av mjukvaruupdateringar.
 • I dagsläget har Zigbee enheter som säljs av de största leverantörerna (Ikea, Philips) och använder senaste version av mjukvaran inga kända allvarliga säkerhetsproblem.

Mer om Zigbee kan du läsa på Zigbee Alliance hemsidan.

Lämna en kommentar