Attefallshus Stockholm – dags att bygga? 

Attefallshuset togs fram som ett sätt att hantera den obalans som fanns på bostadsmarknaden. I synnerhet i Stockholm och andra större svenska städer kunde man se en stor inflyttning, samtidigt som byggandet inte riktigt höll samma tempo. 

Det finns således all anledning att öppna upp för olika alternativ och ett sådant var att underlätta processen för en villaägare att både bygga och hyra ut en komplementbostad. Dåvarande bostadsministern Stefan Attefall var den som drev igenom attefallshuset och det har också haft en effekt – både sett till uthyrning och sett till att privata villaägare kunnat resa en byggnad som man kunnat ha nytta av. 

Attefallshus Stockholm – stora möjligheter 

Gällande det senare så har man kunnat se attefallshus i Stockholm användas som kontor, som bastu med relax, som poolhus, som fristående garage – och så vidare. Grundprinciperna för ett attefallshus i Stockholm är att det är byggnad som inte kräver ett bygglov. 

Det var det viktiga: man ville låta villaägare bygga utan den långa – och dyra – procedur som ett bygglov innebär med de långsamt malande byråkratiska kvarnarna. För att bygga attefallshus i Stockholm krävs ett startbesked – och ett sådant har inte alls lika lång hantering. 

Attefallshus – tänk på följande

Även i övrigt finns emellertid saker att tänka på för dig som är intresserad av att bygga attefallshus – och vi ska rada upp några av de viktigaste detaljerna här nedan och som följer: 

  • Mått: ett attefallshus får vara maximalt 30 kvm och ha en takhöjd på max fyra meter till nock. Avståndet till grannens tomt ska vara som mest 4.5 meter – annars krävs ett medgivande. 
  • Komplement. Det måste finnas en befintlig byggnad på tomten för att man ska kunna bygga ett attefallshus inom ramarna för de regler som omgärdar ett sådant. Du kan således inte köpa en tomt och sätta upp ett attefallshus i Stockholm utan bygglov. Det är ett komplementhus – på samma sätt som exempelvis en friggebod.