Golvslipning Stockholm – frågor och svar

Att golvslipning återigen börjat hamna i strålkastarljuset är positivt sett till att alternativet kommer med många fördelar. Fler och fler privatpersoner har börjat intressera sig för en golvslipning i Stockholm och många har redan valt att genomföra en sådan framför att riva ut och lägga in nya golv. Men, det finns emellertid också vissa saker att tänka på vad gäller golvslipning och vi tänkte här gå igenom dessa genom att ställa några – och svara på – några vanliga frågor. 

Fråga: Hur mycket kostar en golvslipning? 

Svar: Priset för en golvslipning varierar och beror på hur stor yta som ska slipas, vilket typ av golv det handlar om samt vilken firma man väljer. Val av ytbehandling spelar även den roll i hur pass hög kostnaden blir. Det man definitivt kan säga är emellertid att en golvslipning i Stockholm alltid är ett billigare alternativ än att lägga in ett nytt golv. 

Fråga: Kan man slipa golven på egen hand? 

Svar: Det är fullt möjligt att slipa golven på egen hand, men det man bör veta är att det handlar om ett komplext projekt. En slipmaskin väger närmare 80 kilo och är svår att manövrera. Det krävs vissa förkunskaper och erfarenhet för att klara detta. Till det ska även tilläggas att den tunga vikten ställer frågor kring logistiken. Hur får du slipmaskinen på plats? Väljer du en professionell golvslipning så sköter företaget allting. Det är en fördel. 

Fråga: Kan jag använda Rot-avdraget för en golvslipning? 

Svar: Ja, du som privatperson kan använda dig av Rot-avdraget i samband med en golvslipning och genom detta dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet – med ett tak, per år, på 50.000 kronor. Se till att företaget du anlitar är registrerat för F-skatt och kontrollera samtidigt hos Skatteverket att du själv får använda Rot. Beloppet dras redan på den faktura du erhåller. 

Vilka fördelar finns med en golvslipning? 

Svar: Utöver det billigare priset finns även andra fördelar med att välja en golvslipning i Stockholm. Dels så handlar det om miljön. Du återbrukar snarare än att köpa nytt och minimerar genom detta dina egna klimatavtryck. Dels så handlar det även om estetiska uppsidor: ett äldre golv har växt klart och skaffat sig en patina. Ett nytt golv behöver tid för att utveckla en egen personlighet. Dessutom är det inte ovanligt att ett sådant spricker som en följd av växlingar i temperaturen. Trä är ett levande material som rör sig då temperaturen sjunker eller stiger – eller av luftfuktighet. Det slipper du oroa dig för med ett äldre golv. 

Vilket företag ska jag anlita? 

Det finns många företag inom golvslipning i Stockholm och det finns i och med detta också vissa skillnader i både pris och kvalitet. Ta in så många offerter som möjligt, se till att kontrollera exempelvis garantier och referenser. Se över eventuella anmärkningar hos Skatteverket och Kronofogden – även ARN kan med fördel kontaktas. En annan viktig punkt som underlättar för dig är att aktivt söka efter en dammfri golvslipning. Moderna maskiner suger upp dammet direkt och företag med en uppdaterad maskinpark är alltid att föredra.

Läs mer om golvslipning här: https://www.stockholmsgolvslipning.nu