Så lyckas du med altanbygget

Att skapa en drömmande altan är som att ha ett extra rum utomhus där du kan njuta av våren, sommaren och hösten utan att vara insvept av väggar. För att uppnå en lyckad altan är noggrann planering nyckeln. Här är några användbara tips för att bygga din perfekta altan.

När du planerar för altanbygget är det viktigt att storleken och höjden är väl anpassade till ditt hus för att skapa harmoni. Testa och markera ut ytan med stenar eller spänn snören för att visualisera storleken och se till att proportionerna stämmer överens med huset.

Om du bygger altanen på marknivå är det viktigt att förbereda underlaget noggrant. Använd dränerande sand som packas ordentligt för att skapa ett stabilt fundament. Att bygga en altan kan verka enkelt, men det är avgörande att stommen planeras på rätt sätt för att uppnå stabilitet. Välj också rätt virke för konstruktionen. Om du väljer att bygga altanen på plintar, se till att dessa gjuts eller muras på rätt sätt.

När behövs bygglov för altanen?

I vissa fall kan du behöva bygglov för att uppföra din altan, särskilt om du vill ha en inglasad altan eller en med tak. Dessutom kan det krävas bygglov om ditt hus och din tomt omfattas av strandskydd. En pålitlig byggfirma kan vanligtvis hjälpa dig att avgöra om bygglov behövs, men det är också klokt att rådfråga din kommun för att vara säker. Att jämföra priser mellan olika byggfirmor kan vara en god idé, då det kan skilja sig mycket i kostnader. Tack vare rot-avdraget och befrielse från bygglov i de flesta fall, kostar det inte särskilt mycket att bygga altan i Nyköping.