Allt du behöver veta om golvslipning i Göteborg

Funderar ni på att renovera och slipa om era trägolv? Ta då hjälp av ett företag i Göteborg som är experter på golvslipning. Då får ni riktigt snygga golv.

Att själv slipa golven lönar sig nästan inte eftersom rotavdraget gäller för golvslipning. Anlitar man en professionell golvslipningsfirma blir också slutresultatet mycket bättre och man får samtidigt golv som håller sig snygga mycket längre. De företag som är experter på golvslipning använder sig dessutom av maskiner som slipar minimalt så att golven inte slipas ner mer än nödvändigt.

Slipar man själv är det annars vanligt att det blir slipspår, och då får inte golvet det skydd som det behöver. Det beror på att lacken eller vaxet kommer att rinna ner i slipspåren i stället för att lägga sig jämnt över golvet. Det finns alltså många bra anledningar att överlåta golvslipningen till ett proffs.

Förarbetet är viktigt vid golvslipning

Nuförtiden använder sig golvslipningsföretagen av maskiner som samlar upp dammet. Det innebär att man slipper tejpa igen lådor och skåp samt sätta plast för dörröppningar. De enda förberedelser du själv behöver göra inför golvslipningen är att tömma rummet på möbler och annat. Resten sköter golvslipningsfirman.

En professionell golvslipningsfirma börjar alltid med att tvätta golvet noga. Annars finns det risk att slipmaskinen arbetar in smutsen i golvet som då får bestående fläckar. För att man ska kunna slipa golvet helt jämnt monterar man även bort lister och trösklar. Eftersom spikar eller skruvar kan trasa sönder slippappret försänker man dessa ungefär två till tre millimeter.

Golvslipningen håller längre med rätt ytbehandling

Ytbehandlingen är enormt viktig för ett trägolv. Den skyddar golvet mot slitage, väta och spill men påverkar också dess känsla och utseende. Vill man behålla så mycket träkänsla som möjligt ska man välja olja som ytbehandling. Däremot skyddar olja dåligt mot väta och spill och passar därför bäst i vardagsrummet eller sovrummet.

Vax och lack är annars de vanligaste ytbehandlingarna. I ett kök eller en hall där golvet ofta slits ojämnt brukar det fungera bäst med vax. Det beror på att man kan punktbehandla med vax utan att slipa om golvet. Både lack och vax finns med matt finish men också med pigment som mörkar ner eller ljusar upp golvet. Man kan även blanda de olika ytbehandlingarna och exempelvis först behandla golvet med en pigmenterad olja och sedan lägga vax eller lack ovanpå.

Så mycket kostar en golvslipning i Göteborg

Genom att använda sig av rotavdraget kostar en professionell golvslipning inte särskilt mycket. Fast priserna kan variera mellan olika golvfirmor, och det kan löna sig att jämföra. Men vanligt är att det kostar runt trehundra kronor per kvadratmeter. Men tänk på att villkoren också kan variera och att det inte är alla som erbjuder garanti på sin golvslipning. 

Vissa firmor i Göteborg har också ett mycket större utbud av olika ytbehandlingar. Är man osäker på vilken ytbehandling som passar bäst kan man alltid be golvslipningsfirman om råd. En professionell firma brukar även ha golvprover som man kan få låna hem så att man kan se hur de olika ytbehandlingarna ser ut på plats.