Viktiga saker att tänka på vid en lägenhetsrenovering i Stockholm

I Stockholm lägger vi ner mycket pengar på att renovera och inreda våra lägenheter. Men hur mycket kostar en lägenhetsrenovering och vad ska man tänka på?

Vi Stockholmare är de som lägger ner mest tid och pengar på att renovera och inreda våra lägenheter. Kanske beror det på bostadsbristen och att det i Stockholm finns många gamla äldre hus och att en lägenhetsrenovering är ett sätt att själv skapa sin drömbostad? Eller kanske beror det på vädret, årstiderna och att vi gärna umgås inomhus, till skillnad från i många andra länder, och därför vill ha det extra fint?

Oavsett anledning finns det några saker som kan vara bra att ha koll på då det gäller en lägenhetsrenovering. Viktigt är att man följer gällande byggregler och bestämmelser. Funderar man på att exempelvis byta plats på köket och sovrummet kan det vara bra att man först kollar med sin bostadsrättsförening att detta är tillåtet. Men man kan också läsa föreningens stadgar för att se om det finns några begränsningar gällande renoveringar.

Gör en budget för hur mycket lägenhetsrenoveringen får kosta

En lägenhetsrenovering kan i stort sett kosta hur mycket som helst. Därför är det viktigt att göra en budget över hur mycket renoveringen får kosta. Då en renovering också höjer värdet på bostaden kan det ofta löna sig att be banken om ett renoveringslån. Fast det går att renovera en lägenhet även med en mindre budget. Antingen genom att välja material som kostar mindre eller genom att göra vissa saker själv, som exempelvis måleriarbeten.

Hur mycket en lägenhetsrenovering kommer att kosta beror delvis på hur stor lägenheten är och hur mycket man väljer att göra. Väljer man bara att renovera ytskikten genom att måla, tapetsera, slipa golven eller lägga in nya golv behöver det inte kosta så mycket. Behöver man däremot ett nytt badrum och nytt kök, samt dra nya el- och vattenledningar behöver man en betydligt större budget.

Lägenhetsrenovering – planera rätt redan från början

För att lyckas med sin renovering och skapa sitt eget drömboende måste man alltid ta tid på sig med planeringen. Det smidigaste är förstås att renovera innan man flyttar in i lägenheten, men det är mycket lättare att förstå hur man verkligen vill ha det i bostaden om man först bor in sig lite, framförallt om man funderar på att öppna upp i rummen och slå ner väggar, eller byta plats på rum.

Mät upp bostaden och rita en skiss över rummen på papper. Rita även ut var fönster och dörrar sitter. Skissen gör det enklare att beräkna materialkostnaden men kan också vara bra att ha när man kontaktar en byggfirma. Skriv en lista över vad som ska göras, exempelvis målning, tapetsering, slipning av golv etc. Man kan även ta hjälp av en byggfirma redan i ett tidigt stadium och be dem hjälpa till med planeringen.

En lägenhetsrenovering i Stockholm behöver bra hantverkare

När man renoverar en lägenhet i Stockholm behöver man ofta hjälp av många olika typer av hantverkare som målare, golvläggare, elektriker, vvs-installatör och snickare. Därför kan det många gånger vara bättre att anlita en byggfirma med totalentreprenad och som har lägenhetsrenovering som sin specialitet. Då blir renoveringen som regel bättre men det brukar också bli billigare.

Man ska alltid jämföra priser mellan flera olika byggfirmor. Samtidigt kan man heller inte bara ta hänsyn till priset utan man måste även titta på erfarenhet och vilka andra renoveringsprojekt som byggfirman har gjort. När man hittat sin byggfirma måste man också ta referenser och även ringa upp dessa och ställa frågor som; blev renoveringen bra och färdig i tid?

För att få bästa möjliga resultat, tveka inte att kontakta specialister för din kommande renovering såsom lägenhetsrenoveringstockholm.nu